Om bezoekers tot conversie te brengen is het belangrijk om de customer journey en de funnel in zijn volledigheid te bekijken. Elk contactpunt is namelijk een punt waarbij een mogelijke klant zou kunnen afhaken. Optimaliseer het gehele proces vanaf het moment dat de potentiële klant met je producten in aanraking komt, tot aan het moment van conversie. Niet alleen een aantrekkelijke weergave van je producten en je campagne zijn hierbij belangrijk. Ook je landingspagina heeft invloed op het volbrengen of laten uitblijven van een conversie.
Maar zelfs als je alle benodigde elementen toevoegt aan jouw landingspagina, kan in de praktijk blijken dat het niet helemaal werkt zoals je dat voor ogen had. Als je twijfelt aan de oorzaak en je kunt deze niet helemaal herleiden uit je analytics, kan het goed zijn om een heatmap op te maken.
Wanneer gebruik je heatmapping?
Er zijn verschillende redenen om een heatmap te willen maken. Als je een heatmap maakt om blokkades of pijnpunten op te lossen, leveren ze hoogstwaarschijnlijk het meeste op. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat je een goedlopende pagina gewoon verder zou willen optimaliseren. Wellicht valt er door de UX (user experience) te verbeteren, alsnog een hoop winst te behalen.
Doelen opstellen
Als je denkt dat het maken van een heatmap kan bijdragen aan jouw doelen, kun je deze doelen voor jezelf verduidelijken en concretiseren. Dit geeft je een startpunt en/of een uitgangspunt.
Stel dat je meer wilt weten over mogelijke obstakels die conversies belemmeren, dan kan de heatmap informatie bieden over het gedrag van je bezoekers en meer inzicht verschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat er op de website niet helemaal naar behoren werkt, wat de obstakels zijn waardoor het bouncepercentage te hoog is of waarom conversies uitblijven. Een hoge bounce rate of een korte sessieduur kan bijvoorbeeld een indicatie zijn dat bezoekers geen tijd nemen om je aanbod door te nemen, laat staan te overwegen. Als dit aan het design van de pagina ligt, dan kun je de meest pakkende teksten schrijven, maar als bezoekers dit niet lezen, schiet je er weinig mee op.
Kies de heatmap tool die past bij jou doelen
Een heatmap kan bijvoorbeeld laten zien hoe goed een pagina presteert, welke content als eerste de aandacht van de bezoeker krijgt. Maar ook of er eventuele content is die niet interessant is voor de bezoeker of die minder goed begrepen wordt.
Kies de heatmaptool die de functionaliteiten biedt die je nodig hebt om je eerder opgestelde doelen te bereiken. Een aantal veelgebruikte en bekende tools zijn onder andere:
Mouseflow
Mouseflow beschikt over 6 verschillende soorten heatmaps: namelijk voor klikken, scrollen, aandacht, beweging, geografisch en live.
De tool heeft verschillende plannen in verschillende prijscategorieën, waardoor je kunt kiezen voor een plan dat past bij de omvang van je organisatie en je budget. Het goedkoopste plan is (blijvend) gratis. De diverse plannen bieden je meer of minder toegang tot dezelfde functies, maar met verschillende limieten voor het aantal opnames, websites en opslagruimte.
Content Square
Content Square en ClickTale zijn nu samengevoegd en werken samen onder de naam Content Square, waarbij heatmaps deel uitmaken van het bredere product genaamd “digital experience analytics.” Binnen dit product worden heatmapping, journey analysis en probleemoplossing toegepast. De verschillende plannen of producten hebben verschillende doelstellingen en focusgebieden. Zo kun je kiezen voor een plan dat gericht is op het opsporen van fouten, maar ook voor een plan dat zich richt op bruikbare inzichten (actionable insights) of juist op de prestaties van je merchandise.
Crazy Egg
Crazy Egg biedt ook oplossingen voor verschillende doeleinden. Hiermee kun je UX/UI-audits uitvoeren, bezoekersgedrag analyseren, A/B-tests uitvoeren en klantgedrag analyseren. Voor Shopify-gebruikers kan Crazy Egg aantrekkelijk zijn vanwege de geïntegreerde samenwerking. Crazy Egg heeft verschillende plannen in verschillende prijscategorieën, waaronder aangepaste plannen voor bureaus, e-commerce, lead generation, Shopify en grote ondernemingen (enterprises). Dit stelt gebruikers in staat om een plan te kiezen dat specifiek is afgestemd op hun behoeften en zakelijke doelstellingen.
Hotjar
Hotjar biedt oplossingen voor verschillende teams, waaronder marketingteams, productteams, groeiteams, productmanagers, UX-designers en onderzoekers. Binnen deze oplossingen worden verschillende soorten heatmaps aangeboden, waaronder klikheatmaps, scrollheatmaps en bewegingsheatmaps. Je kunt met de tool deze heatmaptypen ook handig combineren om een grondiger begrip van het gebruikersgedrag te krijgen. In het Hotjar-dashboard worden de inzichten op één plek weergegeven, waardoor je problemen snel kunt identificeren en diepere inzichten kunt opdoen door verder te klikken.
Hypotheses en testen
Met de verzamelde gegevens voer je analyses uit en stel je hypotheses op. Je vermoedt dat bepaalde aanpassingen bepaalde resultaten zullen opleveren. Een observatie kan zijn dat er weinig mensen naar het deel van de website onder de fold scrollen. Alle content die onder de fold staat, wordt dus niet gezien door gebruikers. Alle overtuigingsmiddelen om de gebruiker te overtuigen om tot conversie over te gaan worden daarmee ook niet gezien. Het is mogelijk dat er niet genoeg stimulans boven de fold is om verder te scrollen.
Voorbeeldhypothese: Het verkleinen van de banner op de website, zodat een deel van de tekst onder de fold zichtbaar is, of het toevoegen van een aantrekkelijke titel, kan leiden tot een toename van bezoekers die verder scrollen dan de fold. Aan de andere kant kan het ook een idee zijn om zo weinig mogelijk te tonen (een teaser), zodat bezoekers automatisch verder scrollen om iets te zien te krijgen.
Als je een mogelijke blokkade hebt geïdentificeerd in je heatmap, kun je bijvoorbeeld met een A/B-test onderzoeken of een bepaalde aanpassing tot meer conversies leidt. Maak ook een heatmap van de aangepaste versie om te beoordelen of de wijziging tot verbeteringen heeft geleid. A/B-tests worden aanbevolen, omdat dit duidelijk maakt welke verandering precies tot verbeteringen heeft geleid.
Conclusie
Heatmapping helpt bij het optimaliseren van de gebruikerservaring. Het helpt knelpunten in de customer journey te identificeren. Stel duidelijke doelen en kies de heatmaptool die hierbij past.
Verzamel gegevens, stel hypotheses op en test ze met A/B-tests. Zo ontdek je aanpassingen die de gebruikerservaring en conversies verbeteren, wat van belang is voor online optimalisatie en zakelijk succes.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de digitale marketingwereld door ons blog en onze nieuwsbrieven te volgen. Bij Digital Increase staan we altijd klaar om onze klanten te ondersteunen bij de implementatie van deze wijzigingen. Via info@digital-increase.com beantwoorden wij alle vragen. Of neem contact op via ons contactformulier